fotoalbum

Home » fotoalbum » Verschillende albums
kikker in bruidskleed

Amfibieën

Kikkers, padden en salamanders. Heb je een tuinvijver met veel schuilmogelijkheden in de vorm van randbeplanting, dan duiken kikkers, padden, en zelfs salamanders op. En deze beestjes zorgen ook nog voor nakomelingen.

akkerhommel groep

Bijen en hommels

Bijen en hommels zijn er in verschillende maten en kleuren. Vooral de solitaire bijen kan je overal vinden, al is determinatie moeilijk. Vandaar ook een grote map met 'bij onbekend'.

rups atalanta

Dagvlinders

Dagvlinders vliegen overdag, zijn meestal mooi gekleurd, en hebben aan het uiteinde van de antennes een knotsvormige verdikking.

plant annabellenbloemen

Diverse

Een verzamelmapje, voor dingen die nergens anders thuishoren.

merel

Eieren van beestjes

Soms vind je eieren van beestjes. In enkele gevallen lukt het ook nog om daar een naam op te plakken, vooral als je de eileg ziet gebeuren.

rups met sluipwesplarven

Eten en gegeten worden

De insectenwereld is nogal kannibalistisch ingesteld. Op de foto's zie je insecten die op een of andere manier een ander insect verschalkt hebben. Sommige slagen er zelfs in om prooien van andere insecten te roven. Andere leven als parasiet op een ander levend insect, rechtstreeks profiterend van de inspanningen van dit laatste.

satijnen knoopjesgallen

Gallen

Gallen zijn vergroeiingen aan planten, waarin allerlei soorten larven van galwespen leven.

bladwesp

Goudwespen, bronswespen en bladwespen

Een arbitrair vastgestelde groep van verschillende insecten. Goudwespen zijn koekoekswespen, die hun eieren in nesten van andere insecten leggen. Bronswespen zijn parasitaire sluipwespjes, die eieren leggen op hun gastheren. bladwespen komen aan hun naam door de larven (bastaardrupsen), die blad eten. Bastaardrupsen hebben minstens 6 paar achterlijfpoten, in tegenstelling tot rupsen van vlinders.

goudwesp

Insectenhotel

Een aanrader. Heb je een kleine tuin, en wil je toch insecten zien, maak dan een insectenhotel : een boomschijf met gaatjes in verschillende diameters. Vele insecten komen op het insectenhotel af : allerlei solitaire bijen, sluipwespen, parasitaire wespen, spinnen, spekkevers en hun larven, enz .

veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje

Kevers

Kevers in alle soorten en maten. U vindt hier bladhaantjes, bladsprietkevers, aaskevers, boktorren, klopkevers, kniptorren, kortschildkevers, lieveheersbeestjes, loopkevers, mestkevers, prachtkevers, snuitkevers, enzovoort.

blauwe glazenmaker

Libellen en waterjuffers

Heb je een tuinvijvertje, dan kom je ongetwijfeld waterjuffers en libellen tegen. En soms kan je dan het uitsluipen van zo'n beestje fotograferen.

microvlinder onbekend

Microvlinders

Microvlinders, kleine vlinders of kortweg micro's genoemd, is een term die wordt gebruikt voor grofweg de "kleine" vlinders, tegenover macrolepidoptera voor "grote" vlinders.

mier koningin

Mieren

Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten. Een mierenkolonie bestaat uit één koningin, werksters (allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters, die onderling de werktaken verdelen. Er zijn onder andere verkenners, voedselverzamelaars, nest-onderhouders, kinderverzorgsters en soldaten. Wanneer het nest groot genoeg is, wordt een lichting van de opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Bij de meeste soorten verlaten die het nest vliegend wanneer de tijd daarvoor rijp is. Dit gebeurt vaak op warme dagen na een regenbui. In de lucht paren de mannetjes met de koninginnen, waarna de mannetjes snel sterven en de koninginnen een nieuwe nestplaats zoeken.

ledermos

Mossen en korstmossen

Hier kan je gewone mossen vinden, maar ook korstmossen. Korstmossen zijn een samenwerking tussen schimmels en algen. De schimmel is op de alg aangewezen, de algen komen ook zonder de schimmel voor. Door deze samenwerking kunnen beide organismen overleven. De meeste korstmossen kunnen leven van wat in de lucht voorkomt. Ze hebben wel wortels maar deze dienen voor de aanhechting niet voor de opname van stoffen.

langpootmug ctenophoro festiva

Muggen

Een mug is eenvoudig beschouwd een primitieve versie van een vlieg en heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, meestal twee veerachtige antennes waarmee zeer goed geur waargenomen kan worden en een kleine kop met vaak zichtbare zuigsnuit. Verreweg de meeste soorten kunnen daar niet mee bijten. De muggen die wel kunnen bijten behoren tot verschillende families, waarvan die der steekmuggen de bekendste is. Muggen leven van plantensappen als nectar en zijn vrij onopvallende insecten. De twee vleugels worden in rust achter de rug gevouwen en het achterste paar poten is bij veel soorten langer en steekt in rust naar achteren. Dit doet een mug om eventuele aanstormende vijanden waar te nemen; in plaats van deze te zien voelt de mug de luchtwervelingen met de achterpoten en vliegt snel weg bij gevaar.

meriansborstel rups

Nachtvlinders

Er zijn ’s nachts en overdag vliegende soorten, soorten met brede en smalle vleugels, korte en lange franje, somber en kleurrijk. Ook de antennen van de macronachtvlinders zijn er in tal van vormen, waaronder draadvormig, knotsvormig en licht tot zeer sterk geveerd. In rust houden ze hun antennes onder hun lichaam

gewone mierenleeuw vangputjes

Netvleugeligen

Uit wikipedia. De netvleugeligen (Neuroptera, verouderd: Planipennia) zijn een orde van insecten die gekenmerkt worden door de dakpansgewijze vorm van de vleugels. De netvleugeligen hebben hun naam te danken aan de doorzichtige vleugels met een duidelijk zichtbare vleugeladering, in tegenstelling tot de meeste insecten. De grootvleugeligen (Megaloptera) en de kameelhalsvliegen (Raphidioptera) delen dit kenmerk maar de netvleugeligen zijn te onderscheiden aan de aders die zich naar de vleugelrand toe vertakken. De larven verschillen duidelijk van alle andere insectengroepen door de zuigende monddelen: deze zijn lang en smal en naar voren gericht (dolkvormig).

gewone schorpioenvlieg

Overige insecten

Hier vind je allerlei sprinkhanen, oorwormen, duizendpoten, springstaartjes, enz.

dubbelvlekbasterdweekschildkevers

Parende insecten

Insecten leven niet lang. Om de toekomst te verzekeren moeten ze dus ook paren. Op deze bladzijden vind je een aantal 'betrapte' paartjes.

eikenprocessievlinder

Rupsen

Op deze pagina kan je foto's vinden van rupsen. Met behulp van de naam kan je verdere informatie vinden op de pagina's van de dagvlinders, de nachtvlinders of de microvlinders.

witgerande tuinslak

Slakken

Naaktslakken of huisjesslakken, wij zien ze liever niet in onze tuin.

glasvleugelspinnendoder met gevangen muurzesoog

Sluipwespen

In België zijn er meer dan 1.500 soorten sluipwespen. De diverse soorten zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden. Sluipwespen leven parasitair: zij leggen hun eitjes in levende prooien die daarna door de sluipwesplarve van binnenuit worden opgegeten. Sommige soorten zijn zo efficiënt in het vernietigen van hun gastheer dat ze zelfs commercieel worden ingezet bij plaagbestrijding. Er zijn sluipwespen in allerlei formaten en kleuren. Ze zijn zeer moeilijk op naam te brengen, vandaar veel mapjes met 'sluipwesp onbekend'.

huissteatoda

Spinnen.

De meeste mensen willen er niet van weten. Als je inzoomt op deze insecten vind je echter fascinerende beestjes; er zijn spinnen met web, spinnen zonder web, lijmspuiters. Spinnen maken eiercocons; sommigen plooien zelfs een mooie cocon uit plantenblaren om de eieren te beschermen. Andere spinnen verzorgen zelfs hun jongen. Het is telkens weer een moeilijke zoektocht om de juiste soort te vinden.

doodskopzweefvlieg

Vliegen en zweefvliegen

Vliegen Er zijn veel soorten vliegen. De meeste vliegen voeden zich met sappen : vooral nectar, maar ook andere sappen. Doordat ze zowel ons voedsel bezoeken, als mest of rottend vlees, kunnen zij verspreiders zijn van ziekten. Zweefvliegen Er zijn tussen 250 en 300 soorten zweefvliegen in onze streken. Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten, de meeste blijven in lengte onder de twee centimeter. Veel zweefvliegen, zoals bijvliegen en fopwespen, bootsen wespen, bijen, of hommels na door felle kleuren, overeenkomstige patronen of lichaamsbeharing op bepaalde plaatsen. Zweefvliegen die op hommels lijken, hebben een harig achterlijf, soorten die op wespen lijken meestal niet. Het lijken in kleur, vorm en/of geluid op andere, gevaarlijkere dieren heet mimicry en komt bij zeer veel diergroepen voor.

ekster met gekwetste poot

Vogels

Vogels zijn moeilijker te fotograferen in de struiken. Een voedertafel in de winter, strategisch opgesteld voor een vensterraam, en je kan vogels laten paraderen voor je lens.

grasmot met mijt

Wantsen, bladluizen en cicades

Een mapje met wantsen, bladluizen, cicades, teken en mijten. Er zijn zeer veel verschillende soorten wantsen ; zo schijnen in Nederland 641 soorten wantsen voor te komen.

franse veldwesp met gevangen agaatvlinderrups

Wespen

Hier vind je de klassieke Franse en Duitse wespen, hoornaars, metselwespen, enz.

merelnest met kippenei

Zoogdieren

Het aantal zoogdieren in de tuin is natuurlijk beperkt, maar behalve de kat van de buren duikt er nu en dan wel eentje op.

Dooiergele mestzwam

Zwammen

Snoeihout ? Niet naar het containerpark ! Stapel het in een hoek van uw tuin, en een groot aantal zwammen zullen u dankbaar zijn.