fotoalbum
Dansmug onbekend - familie Chironomidae
Dansmuggen (Chironomidae), ook wel vedermuggen genoemd, vormen een familie van muggen die over de hele wereld voorkomen. Ze dienen niet te worden verward met de dansvliegen (Empididae). Dansmuggen behoren niet tot de bloedzuigende muggen die mens en dier plagen. Dansmuggen zijn onschuldige insecten die over het algemeen makkelijk van steekmuggen zijn te onderscheiden door de grotere en witte vleugels die als een afdakje op de rug worden gevouwen in rust. De twee grote, veer-achtige uitsteeksels op de kop verklaren de naam vedermug, met name bij het mannetje die hiermee feromonen van een vrouwtje waar kan nemen. De meeste dansmuggen worden ongeveer 10 millimeter lang.
Gele kamlangpootmug - Ctenophoro festiva
Ze lijken een beetje op zeer grote wespen, maar ondanks de stekelvormige achterlijfspunt bij het vrouwtje kunnen ze niet steken. De mannetjes hebben lange kamachtige voelsprieten en hebben een oranje tot zwarte kleur. Bij de vrouwtjes zijn deze zeer kort. De vrouwtjes hebben aan het eind van het achterlijf een opvallende, stekelvormige legboor. De verschillen tussen vrouwtjes en mannetjes zijn duidelijk te zien op de foto's.
Gewone kamsteltmug - Rhipidia maculata
Deze mug wordt aangetroffen in een breed scala aan habitats en microhabitats: in humusrijke aarde, in moerassen en moerassen, in bladafval en op natte plekken in bossen. De larven van Rhipidia worden in verband gebracht met rottend hout.
Gewone steekmug - Culex pipiens
De alomgekende steekmug. Plant zich voort in allerlei kleine plasjes.....
Grote steekmug (man) - Culiseta annulata
Steekmuggen zuigen bloed, althans de vrouwtjes, mannetjes steken niet. De vrouwtjes hebben dit bloed nodig voor de voortplanting. De mannetjes hebben meestal antennetjes (pluimen), vrouwtjes hebben normale antennetjes.
Langpootmug - Nephrotoma crocata
Nephrotoma crocata is een tweevleugelige uit de familie langpootmuggen (Tipulidae). Nephrotoma crocata wordt 14 – 18 mm lang. Aan de zijkant van het borststuk bevinden zich gele vlekken en rond het achterlijf zitten 3 – 5 citroengele ringen. Bij de wijfjes is het achterlijf wat dikker en loopt het wat spits toe. Het achterlijf van het mannetje loopt breder uit. Tijdens de paring hangt het mannetje met de kop naar beneden aan het wijfje. De eitjes worden een voor een in de bodem afgezet waar de tot 25 mm lange larven overdag vertoeven, en zich tegoed doen aan wortels. 's Nachts echter komen ze tevoorschijn om ook aan stengels te knagen.
Langpootmug - Tipula fascipennis
Tipula (Lunatipula) fascipennis is een tweevleugelige uit de familie langpootmuggen (Tipulidae). Vliegt van mei tot augustus.
Langpootmug - Tipula lunata
Tipula lunata is een kleurrijke soort : gelig oranje. Daarbij wijst het achtereind van het lichaam altijd duidelijk iets naar boven. Tipula lunata kent maar één generatie.
Langpootmug - Tipula pagana
Volgens Natuurpunt zijn deze muggen zeldzaam. Fier dat de eerste melding in Vlaanderen vanuit Overpelt kwam. Bijzonder aan deze muggen zijn de zeer korte vleugels van het vrouwtje. Volgens sommigen zou het vrouwtje gedragen worden door het mannetje. Ik heb ook de mogelijkheid gehad een parend stel Tipula pagana te kunnen fotograferen, en dit is ook een primeur. Deze muggen werden teruggevonden bij het lampje van het klavier van de poort.
Langpootmug - Tipula variipennis
Tipula varipennis is een muggen van de familie van muggen (Tipulidae). De langpootmug bereikt een lichaamslengte van 14 tot 20 millimeter. Weinig bekend van deze langpootmug...
Langpootmug onbekend
Deze langpootmuggen zijn nog niet gedetermineerd ; hulp is altijd welkom.
Langpootmug uitsluipen
Enkele foto's over het uitsluipen van een langpootmug.
Motmugje - Clogmia albupunctata
Clogmia albipunctata is een muggensoort uit de familie van de motmuggen (Psychodidae). Motmuggen (Psychodidae) zijn een familie van kleine insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen en de onderorde muggen (Nematocera). De vleugels zijn vaak voorzien van gekleurde haren en worden bij veel soorten in rust gespreid gehouden. De muggen lijken hierdoor enigszins op kleine vlinders waaraan de naam te danken is. Ze worden ook wel aalputmotje genoemd. Het volwassen individu legt zijn eieren in vervuild, troebel water of in vochtig organisch materiaal. De larven voeden er zich met de rottende bestanddelen, bacteriën en schimmels. Deze voedingsbodems vindt men in de aflopen en overlopen van gootstenen waar regelmatig voedingsresten doorgespoeld worden. De organische bestanddelen blijven achter op plaatsen met weinig stroming: in de naden en hoeken en onder de roosters.
Motmugje - Clytocerus spec. mogelijk Clytocerus ocellaris
Clytocerus ocellaris is een muggensoort uit de familie van de motmuggen (Psychodidae). Zie voor verder beschrijving "Motmugje".
Motmugje - Pneumia spec.
Motmuggen (Psychodidae) zijn een familie van kleine insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen en de onderorde muggen (Nematocera). Volwassen motmuggen hebben een driehoekig silhouet bij soorten die de vleugels gespreid houden, een deel van de soorten (tribus Psychodini) houdt de vleugels echter als een dakje boven het lijf. Het lichaam wordt tot vier millimeter lang. Het zijn geen goede vliegers, daarom kruipen ze veel rond of maken korte springerige vluchtjes. De larven voeden er zich met de rottende bestanddelen, bacteriën en schimmels. Deze voedingsbodems vindt men in de aflopen en overlopen van gootstenen waar regelmatig voedingsresten doorgespoeld worden.
Motmugje - Psychoda spec.
Meer informatie ontbreekt.
Motmugje onbekend - familie Psychodidae
Motmuggen (Psychodidae) zijn een familie van kleine insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen en de onderorde muggen (Nematocera). Volwassen motmuggen hebben een driehoekig silhouet bij soorten die de vleugels gespreid houden, een deel van de soorten (tribus Psychodini) houdt de vleugels echter als een dakje boven het lijf. Het lichaam wordt tot vier millimeter lang. Het zijn geen goede vliegers, daarom kruipen ze veel rond of maken korte springerige vluchtjes. De larven voeden er zich met de rottende bestanddelen, bacteriën en schimmels. Deze voedingsbodems vindt men in de aflopen en overlopen van gootstenen waar regelmatig voedingsresten doorgespoeld worden.
Mug - Sciara spec.
Rouwmug. Niet verder te specifiëren.
Mug muskiet onbekend
Muskietachtige mug, geen verdere determinatie mogelijk.
Mug onbekend
Geen verdere determinatie mogelijk.
Paddenstoelmug - Mycetophilidae familie richting Exechia spec.
Paddenstoelmuggen zijn een familie van insecten uit de orde tweevleugeligen (Diptera). De lichaamslengte varieert van 2 tot 14 mm. Ze worden 7 tot 10 dagen oud. De muggen danken hun naam aan de levenswijze van de larven, deze leven op het land en eten delen van paddenstoelen. De eieren worden dikwijls afgezet in paddenstoelen, maar ook in boombast, nesten en grotmuren.
Regendaas - Haematopota pluvialis
Het is de bekendste en meest algemene soort der dazen. De regendaas ontleent zijn naam aan de verhoogde activiteit en grote steekbereidheid kort voor en tijdens de regen. Op de foto's een eierpakket (afgezet op lis, zo'n 20 cm boven het wateroppervlak), en de uitkomende larven.
Rouwvliegen
De gewone rouwvlieg en maartse vlieg zijn eigenlijk muggen. Ze zijn 8 tot 10 mm lang. De familie kent meerdere soorten maar de bekendste zijn wel de maartse vliegen Bibio marci, Bibio hortulanus en de gewone rouwvlieg Dilophus febrilis, die algemeen voorkomen rond het begin van de lente. Ze worden soms als zwarte vlieg benoemd vanwege de geheel zwarte kleur. De mannetjes hebben enorm grote facetogen in vergelijking met vrouwtjes waardoor ze er anders uitzien. Tevens opmerkelijk zijn de lange poten die onder de traag vliegende muggen bungelen. Ook zijn de vrouwtjes iets groter en hebben ze donker gekleurde vleugels. De mannetjes hebben geheel heldere vleugels. Opmerkelijk is dat deze muggen niet erg schuw zijn maar zelfs bij aanraking gewoon blijven zitten. De eitjes worden afgezet in grasland en gazon. De larven voeden zich met dood organische materiaal en vreten aan de wortelhals van grasplanten. De larven lijken op emelten, maar hebben een zwarte kop.
Steltmug - Epiphragma ocellare
Epiphragma (Epiphragma) ocellare is een tweevleugelige uit de familie steltmuggen (Limoniidae). Weinig gegevens bekend...
Steltmug - Limonia nubeculosa
Lengte 9 tot 11 mm. Komt voor in beboste gebieden en dikke heggen. Rust soms overdag op boomstammen, hekken of muren. De larven voeden zich met rottend hout.
Venstermug spec. - Sylvicola spec.
Sylvicola fenestralis is enkel door middel van genitaliënonderzoek te onderscheiden van S. cinctus. Indien dit niet gebeurde kunnen alle Sylvicola's enkel correcte gedetermineerd worden als Sylvicola spec. Ik ga het dus houden op Sylvicola spec.