info

Over deze website

Op deze site vind je bijna 8.000 foto’s van verschillende beestjes, maar ook van mossen en paddenstoelen, allemaal uit eigen tuin, gelegen in de Schansstraat in Pelt. De soortenteller staat intussen over de 1.370 stuks.

“Gezien in de Schansstraat” is gestart als een rubriekje bij www.internetgazet.be met publicaties van foto’s uit eigen tuin. De foto’s geven een beeld van een gewone tuin uit een gewone straat in Pelt. De foto’s worden niet enkel gemaakt als tijdverdrijf of hobby, maar ook om duidelijk te maken dat je niet ver moet zoeken om schoonheid te vinden en prachtige exotische beelden te creëren. Deze site kan dan ook beschouwd worden als ‘work in progress’, aangezien er regelmatig nieuwe beelden worden gemaakt en (nog altijd) nieuwe soorten worden ontdekt in die tuin.

Soms staat er een kwalitatief minder gelukte foto op de site; voor mij is het ook belangrijk aan te tonen welke soorten er allemaal te zien zijn in de tuin. Als het lukt kom ik een gelijkaardig beestje nog wel eens tegen, en probeer ik een betere foto te plaatsen. 

En met een beetje geluk kom je ook soorten tegen die volgens Natuurpunt zeldaam zijn. Een brummelspanner, een struikkameleonspin, een korstmosrenspin, een roetkluifzwam, een oosterse schone, een donkere wapendrager, een koraaljuffer, een Italiaans zandkroeskopje, een gerimpelde Metaalboktor, enz.  Als ik ze oplijst kom ik aan enkele tientallen soorten.

Nog specialer is het feit dat bij het ingeven van sommige soorten bij waarnemingen.be van Natuurpunt je vaststelt dat je de eerste waarnemer van die soort in België zijt.  Dat was zo voor Trichiosoma sorbi (knotssprietbladwesp), Chrysis indigotea (goudwesp), Nematinus steini (bladwesp), Xorides praecatoricus (een sluipwesp), Acletoxenus formosus (fruitvlieg) en de Gesterde distelboorvlieg (Tephritis acanthiophilopsis)  .  Van de goudwesp Cleptes semiauratus zijn er dan weer de eerste fotowaarnemingen op waarnemingen.be. Er is dus altijd wat te ontdekken in de tuin.

Wil je zelf zoeken op de site ?  Gebruik dan de toetsencombinatie CONTROL F om verder te zoeken in de pagina’s van de kevers, libellen, nachtvlinders, enz..

Voor de fanatiekelingen :
– de tuin is ongeveer 25 are groot
– fototoestel oorspronkelijk Nikon D 300S, later vervangen door Nikon D 610, Macrolens AF-S Micro Nikkor 105 mm 1:2.8G.  Op dit ogenblik gebruik ik Nikon D 850, omwille van het grotere aantal pixels op de sensor.

– de eerste foto’s dateren van mei 2008
– met een klik op de foto krijg je een grotere foto te zien met meer informatie

Determineren van de verschillende beestjes is voor een niet-specialist moeilijk. Commentaar of verbetering van determinaties zijn dus altijd welkom. Mijn dank aan de mensen die reageerden en tips gaven.

Ontwikkeling website: Arkitektus Digital Arts

Frido Van Hertum