fotoalbum

Home » fotoalbum » Amfibieën
alpenwatersalamander jong

Alpenwatersalamander - Ichthyosaura alpestris

De alpenwatersalamander is een salamander uit de familie echte salamanders De alpenwatersalamander is een middelgrote soort en een van de kleurrijkste watersalamanders. Een typisch kenmerk is de helder oranje gekleurde, ongevlekte buik. De soort is niet algemeen. De salamander leeft van kleine waterdieren en is een deel van het jaar op het land te vinden. De salamander is dan vooral op regenachtige dagen actief. De alpenwatersalamander kan meer dan 20 jaar oud worden in het wild.

kikker kwakend

Kikkers

In de omgeving van de tuinvijver komen zowel bruine kikkers voor als groene kikkers, en zelfs bastaardkikkers. Van de kikkervisjes is natuurlijk moeilijk te zeggen van welke ondersoort ze afkomstig zijn.

kleine watersalamander

Kleine watersalamander -Lissotriton vulgaris

De kleine watersalamander blijft relatief klein en bereikt een lichaamslengte tot ongeveer tien centimeter inclusief staart. De lichaamskleur is bruin met donkere vlekken en strepen, met name de mannetjes. Mannetjes hebben een patroon van ronde, loodgrijs gekleurde vlekken op de flanken en de staart. Zij krijgen in de voortplantingstijd een duidelijke gegolfde staartkam en ook de kleuren op de buik en staart worden feller. De salamander leeft hoofdzakelijk van kleine kreeftachtige diertjes zoals watervlooien. Vijanden zijn verschillende vissen, vogels, reptielen, insecten, zoogdieren en andere amfibieën.

vinpootsalamander / kleine watersalamander

Kleine Watersalamander / Vinpootsalamander - Lissotriton spec.

Deze salamander is gevonden onder kapotte stoeptegels.

pad

Padden - Bufo bufo

De pad is vooral bekend van haar voorjaarstrek. Zij komen terug naar hun geboortewater. padden kunnen tot 12 jaar oud worden. De gewone pad is niet echt kieskeurig. Loof- en naaldbossen, hakhoutbosjes, struwelen, verruigde terreinen, weilanden, zelfs in stedelijk of industriegebied: zolang er maar vochtige schuilplekken, voldoende eten en een poel in de buurt zijn. Ook tuinen en vochtige kelders bieden vaak een ideale schuilplek. Het is de meest algemene amfibiesoort in Vlaanderen. Volwassen padden eten kevers, regenwormen, springstaarten, spinnen, vliegen, mieren, duizendpoten …