fotoalbum
Berkenbladwesp - Craesus latipes
Craesus latipes is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Craesus latipes is een bladwesp waarvan de larven voeden zich met berk. De volwassen vlieg is iets meer dan een centimeter lang, heeft een zwart achterlijf met een rode streep in het centrum, en heeft achter schenen vergroot. Komt voor in de omgeving van berkenbomen. Vrouwtjes leggen eieren in sleuven in de aderen van de bladeren van de berk.
Bladwesp - Abia aenea of A. lonicerae
Uit de familie knotssprietbladwespen (Cimbicidae). Abia lonicerae of Abia aenea lijken heel veel op elkaar en zijn vanaf een foto bijna niet uit elkaar te houden. Het onderscheid zit in de vorm van het 3de antennesegment en de punctuering van de zijkant van het borststuk. De larven van beide soorten leven in de kamperfoelie. Lengte 11, 12 mm.
Bladwesp - Arge dimidiata
Deze larve van de bladwesp Arge dimidiata werd aangetroffen op berk. Volgens Natuurpunt is deze soort zeer zeldzaam.
Bladwesp - Arge ustulata
Algemeen op vochtige plaatsen met struikgewas. Langzame vlieger. Voornamelijk zwarte kortsprietbladwesp met geel getinte vleugels en geel pterostigma. Grootte : 7-10 mm. De larven leven op berken, wilgen en meidoorn.
Bladwesp - Gilpinia frutetorum
Gilpinia frutetorum is een vliesvleugelig insect uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae).
Bladwesp - Hemichroa crocea
De volwassen Hemichroa crocea heeft een oranjerode thorax, een zwart achterlijf en doorschijnende vleugels. De larven lijken op rupsen en zijn, wanneer ze volgroeid zijn, ongeveer 20 mm lang. De eieren worden in spleten naast de hoofdnerf van de bladeren van de waardplant gelegd. Wanneer deze uitkomen, zijn de rupsen kuddedieren en voeden ze zich samen, na verloop van tijd eten ze het hele blad op, behalve de hoofdnerf en nerven, en gaan ze door naar het volgende blad. Deze larven dalen af naar de grond waar ze de winter doorbrengen in een dunwandige prepupal-cocon gemaakt van aan elkaar gecementeerd zand en gronddeeltjes. De larven van deze bladwesp voeden zich met verschillende soorten els, berk, hazelaar en wilg.
Bladwesp - Macrophya annulata
Zwarte bladwesp met een deels rood achterlijf. Deze bladwesp gelijkt op een spinnendoder. De larven van bladwespen eten bladeren en lijken op de rupsen van vlinders. Ze worden ook wel bastaardrupsen genoemd. Er zijn meer dan 500 soorten bladwespen in Nederland bekend.
Bladwesp - Monostegia abdominalis
De larven van de bladwesp Monostegia abdominalis leven vooral op verschillende soorten Wederik (Lysimachia), soms ook op Puntwederik in tuinen.
Bladwesp - Nematinus steini
Deze bladwesp werd aangetroffen op Els. Volgens Natuurpunt is ze vrij algemeen, maar deze waarneming in mijn tuin is de eerste waarneming (met bijhorende foto's) op waarnemingen.be.
Bladwesp - Pamphilius hortorum
Familie van de spinselbladwespen. Larven leven in een omgeslagen bladrand. Waardplanten : roosachtigen.
Bladwesp - Pamphilius marginatus
Pamphilius marginatus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de spinselbladwespen (Pamphiliidae). Zeldzaam volgens Nauurpunt. Op de foto's is ook de eileg van deze bladwesp te zien ; deze eileg (één enkel ei) was aan de onderzijde van een blad van hazelnoot.
Bladwesp - Periclista Pubescens
Periclista pubescens is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Larven leven op eik.
Bladwesp - Rhogogaster virides
Rhogogaster viridis is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Volwassenen bezoeken verschillende habitats op jacht naar kleine insecten op bloemen. De larven eten bladeren van een hele reeks planten.
Bladwesp - Tenthredo amoena
Een van de vele bladwespen.
Bladwesp - Tenthredo campestris
Tenthredo campestris is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het lichaam van Tenthredo campestris is zwart-rood en de benen zijn gekleurd geel rood. Deze prachtige bladwesp wordt vaak gevonden op verschillende struiken en kruidachtige planten. Helaas is er weinig informatie over dit prachtige bladwesp.
Bladwesp - Tenthredo colon
Tenthredo colon is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De larven van de bladwesp Tenthredo colon wordt vaak gevonden in harig wilgenroosje (harig wilgenroosje) of andere kruidachtige planten. De larven hebben een donkere vlek aan de achterkant.
Bladwesp - Tenthredo livida
Tenthredo livida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De vermoedelijke schijnrups teruggevonden op es (Fraxinus excelsior).
Bladwesp - Tenthredo marginella thompsoni
Tenthredo marginella is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Waardplanten munt en citroenmelisse (foto's van bastaardrupsen genomen op watermunt).
Bladwesp - Tenthredo mesomela
Tenthredo mesomela is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De bladwesp heeft een lengte van 9.5-13mm en heeft een geel tot appelgroen lichaam met een zwarte rug en pootjes die over de lengte grotendeels geel met zwart gekleurd zijn. De volwassenen zijn te zien in weilanden, bermen en bossen, waar ze stuifmeel en nectar van schermbloemigen zoeken en soms kleine insecten eten. De larven voeden zich 's nachts en leven op boterbloem, duizendknoop en andere plantensoorten.
Bladwesp - Tenthredo omissa
Tenthredo omissa is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het imago zou te vinden zijn op soorten peterselie (foto's gemaakt op watermunt).
Bladwesp - Tenthredo specimen
Bladwesp niet verder te determineren.
Bladwesp onbekend
Bladwesp niet nader te determineren.
Bladwesp onbekend
Geen verdere determinatie
Bladwesp onbekend - nematinae specimen
Nematinae is een subfamilie van zaagwespen van de familie Tenthredinidae . Het bevat meer dan 1000 beschreven soorten. De leden van deze onderfamilie voeden zich met een breed scala van planten (meer dan 20 verschillende plantenfamilies zijn opgenomen als gastheer) en maken gebruik van een breed scala van eetgewoonten, zowel intern als extern, op hun waardplanten. Deze bladwesp is niet verder te determineren.
Bronswesp - Monodontomerus spec
Niet meer informatie bekend. Zou kunnen parasiteren op de wesp symmorphus erassicornis ; de foto is genomen onmiddellijk nadat die wesp een keverlarve in het insectenhotel had gesleept.
Bronswesp - Pteromalidae
De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje, hier op eieren van de witvlakvlinder. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.
Bronswesp onbekend
De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto's wespjes op rododendron. Deze kunnen niet verder gedetermineerd worden.
Bronswesp onbekend
Verdere determinatie (nog?) niet mogelijk.
Bronswespje - richting Torymidae familie of Chalcidoidea
Dit bronswespje viel een lieveheersbeestje aan.
Bronswespje op hazelaaruil - Eulophus ramicornis
Op de foto een parasitair wespje, oorspronkelijk op hazelaaruil als pop, later als imago.
Bronswespje Pteromalidae op boktor
De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje op een boktor. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.
Dennenbladwesplarve - Neodiprion mundus
Bladwesp, gefotografeerd op dennennaalden.
Elzenbladwesp – Craesus septentrionalis
De elzenbladwesp (Craesus septentrionalis) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De volwassen bladwespen zijn zwart en bruin met doorzichtige vleugels en de larven zijn geelgroen en lijken op rupsen . De larven voeden zich met de bladeren van verschillende soorten loofboom. Dit bladwesp legt haar eieren op een aantal verschillende gastheer bomen, waaronder els , es , berk , hazelaar , haagbeuk , esdoorn , populier , lijsterbes , wilde dienst boom , lijsterbes en wilg . De larven blijven in groepjes bij elkaar en voeden zich met bladeren. Worden ze gestoord, dan klampen ze zich karakteristiek vast aan het blad met de voorste drie paar poten en krullen hun lichamen naar boven in een "S" vorm.
Gewone goudwesp - Chrysis ignita
De gewone goudwesp (Chrysis ignita) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Deze wesp is een soort van koekoekswesp . Deze wespen leggen hun eieren in de nesten van andere soorten en hun jongen leven van het voedsel en de larven van de gastheer.. Chrysis ignita parasiteren vooral metselbijen. Deze koekoekswesp kan niet steken. Hun leefgebieden overlappen met de gastheer wespen die ze parasiteren, en dus zijn ze te vinden in de buurt van muren, steengroeven, kale rotswanden en rond dood hout in het zonnige plaatsen.
Goudwesp - Chrysis indigotea
Koekoekswesp. Zeer zeldzaam. Deze koekoekswespen komen af op het insectenhotel. Van de 20 meldingen in Belgïe komen er op dit moment 2 uit eigen tuin in Pelt.
Goudwesp - Cleptes semiauratus
Cleptes semiauratus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). De soort is zeldzaam volgens Natuurpunt. De foto's zijn de eerste fotowaarnemingen op waarnemingen.be
Goudwesp - Holopyga generosa
Een middelgrote (7-9 mm), fors gebouwde goudwesp. Een aantal decennia terug was deze goudwesp nog beperkt tot Midden-Nederland en Zuid-Limburg. Tegenwoordig heeft de soort een brede verspreiding. De graafwesp Astata boops en wellicht ook Cerceris sabulosa komen in aanmerking als gastheer.
Goudwesp - Pseudomalus violaceus
Klein wespje, § tot 7 mm, zeer blauw metallic kleur. Dit exemplaar afgevangen van het insectenhotel.
Goudwesp - Trichrysis cyanea
Trichrysis cyanea is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Circa 7-8 mm. Bezoekt verschillende schermbloemigen. Dit is de koekoekswesp van de Pottenbakkerswesp (Trypoxylon figulus) (zie foto's onder wespen).
Goudwesp onbekend B - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp onbekend C - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp onbekend E - Chrysis fulgida vermoed
Chrysis fulgida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Lengte 7-12 mm. Gastheren zijn Eumeninae van het geslacht Symmorphus, in het bijzonder S. crassicornis. De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp onbekend F - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp onbekend H - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp onbekend I - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp Perilampus spec - familie Chrysididae
De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.
Goudwesp Pseudomalus violaceus - familie Chrysididae
Pseudomalus violaceus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Een vrouwelijke Pseudomalus violaceus legt een ei op een bladluis in de hoop een vrouwelijke graafwesp de bladluis zal vangen en de bladluis mee naar haar nest neemt. Eenmaal in het nest, zal de Pseudomalus larve uitkomen, ze doodt de graafwesp, en consumeert de rest van de opgeslagen prooi in de cel.
Goudwespen onbekend
Nog te identificeren.....
Kamperfoeliebladwesp - Abia fasciata
Middelgrote knopwesp. Komt voor bij bosranden op zandgronden. De larve ontwikkelt zich op kamperfoelie en enkele andere struiken.
Kersenbladwesp - Caliroa cerasi
De kersenbladwesp (Caliroa cerasi) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De kersenbladwesp eet bladeren van kersen, peren en pruimenbomen, met achterlating van een skelet van aderen. De larven verstoppen zich in groen slijm, waardoor ze onsmakelijk zijn voor roofdieren. Als de larven volgroeid zijn, vallen ze van de boom op de grond en verpoppen ondergronds.
Knollenbladwesp - Athalia rosae
Lengte 6-8 mm. Geelrode soort met zwart gevlekt borststuk, thorax beneden geel en zwarte vleugelrand. Is algemeen in tuinen, op akkerlanden en langs wegbermen. De larven zijn grijsbruin en komen voor op radijs, mosterd, koolzaad en andere kruisbloemigen.
Knotssprietbladwesp - Trichiosoma sorbi
Trichiosoma sorbi is een vliesvleugelig insect uit de familie van de knotssprietbladwespen (Cimbicidae). Deze bladwesp is zeldzaam in België. De onderstaande foto's zijn foto's van de eerste twee waarnemingen van deze bladwesp op waarnemingen.be
Lindebladwesp - Caliroa annulipes
De lindebladwesp behoort tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera) en de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De zwarte bladwesp is 7 tot 8 mm lang. De larven zijn tot 10 mm lange en lijken op naaktslakken. De bastaardrupsen vreten 2 tot 3 weken aan de achterkant van de bladeren het bladmoes weg alvorens ze gaan verpoppen. De tot 15 mm lange bastaardrupsen hebben 20 paar poten. In de zomer is er veel parasitering van de bastaardrupsen en eieren door sluipwespen. De lindebladwesp komt niet alleen voor op de linde, maar ook op de eik, beuk, berk en wilgen alsook op bosbessen.
Monostegia abdominalis
Monostegia abdominalis is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Deze bladwesp kan 8 mm lang worden en heeft een oranje kleur, met uitzondering van de kop en de bovenkant van het borststuk, die zwart van kleur zijn. Ook het 'zaagje' onderaan het achterlijf is zwart. De larve is groter (18 mm) en minder makkelijk te verwarren met andere soorten. De bovenkant is licht groen-blauw en de onderste helft is witter van kleur. Het hele lichaam is wit bestoven en de kop is geel, meestal met een donkere streep over het midden. De larve leeft op wederik (Lysimachia) soorten, soms op melkkruid en rood guichelheil.
Rode dennenbladwesp - Neodiprion sertifer
De rode dennenbladwesp is een vliesvleugelige uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae). Het diertje heeft een lengte van 6 tot 9 millimeter. Het borststuk van het mannetje is zwart, maar de naam verwijst naar het borststuk van het vrouwtje, dat oranjerood is. De bastaardrupsen zijn groengrijs met wittige lengtestrepen en een zwarte kop. Zij eten dennennaalden, en kunnen bij massaverschijning bomen geheel kaalvreten.
Rozenbladwesp - Arge pagana
Arge pagana is een vliesvleugelig insect uit de familie van de Argidae. Het is bekend onder de naam "rozenbladwesp". Arge pagana kan een lengte van ongeveer 1 cm. Vleugels en aders op de vleugels zijn zwart, vaak met blauwe metallic glans. Pronotum en benen zijn ook zwart. Het meest opvallend kenmerk is een grote ronde gele buik. Het heeft een zwarte kop en borst en de benen zijn grotendeels zwart. Volwassenen voeden zich met nectar en stuifmeel van Tanacetum vulgare en Heracleum sphondylium. De eieren worden op rozen gelegd . Deze larven leven in kolonies en voeden zich met bladeren van rozen ( Rosa acicularis ).