fotoalbum

Home » fotoalbum » Goudwespen, bronswespen en bladwespen
Berkenbladwesp - Craesus latipes

Berkenbladwesp - Craesus latipes

Craesus latipes is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Craesus latipes is een bladwesp waarvan de larven voeden zich met berk. De volwassen vlieg is iets meer dan een centimeter lang, heeft een zwart achterlijf met een rode streep in het centrum, en heeft achter schenen vergroot. Komt voor in de omgeving van berkenbomen. Vrouwtjes leggen eieren in sleuven in de aderen van de bladeren van de berk.

Abia aenea of lonicerae, bladwesp

Bladwesp - Abia aenea of A. lonicerae

Uit de familie knotssprietbladwespen (Cimbicidae). Abia lonicerae of Abia aenea lijken heel veel op elkaar en zijn vanaf een foto bijna niet uit elkaar te houden. Het onderscheid zit in de vorm van het 3de antennesegment en de punctuering van de zijkant van het borststuk. De larven van beide soorten leven in de kamperfoelie. Lengte 11, 12 mm.

bladwesp larve Arge dimidiata

Bladwesp - Arge dimidiata

Deze larve van de bladwesp Arge dimidiata werd aangetroffen op berk. Volgens Natuurpunt is deze soort zeer zeldzaam.

Arge ustulata

Bladwesp - Arge ustulata

Algemeen op vochtige plaatsen met struikgewas. Langzame vlieger. Voornamelijk zwarte kortsprietbladwesp met geel getinte vleugels en geel pterostigma. Grootte : 7-10 mm. De larven leven op berken, wilgen en meidoorn.

bladwesp Gilpinia frutetorum

Bladwesp - Gilpinia frutetorum

Gilpinia frutetorum is een vliesvleugelig insect uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae).

bladwesp Monostegia abdominalis

Bladwesp - Monostegia abdominalis

De larven van de bladwesp Monostegia abdominalis leven vooral op verschillende soorten Wederik (Lysimachia), soms ook op Puntwederik in tuinen.

bladwesplarve Nematinus steini op els

Bladwesp - Nematinus steini

Deze bladwesp werd aangetroffen op Els. Volgens Natuurpunt is ze vrij algemeen, maar deze waarneming in mijn tuin is de eerste waarneming (met bijhorende foto's) op waarnemingen.be.

bladwesp Pamphilius hortorum

Bladwesp - Pamphilius hortorum

Familie van de spinselbladwespen. Larven leven in een omgeslagen bladrand. Waardplanten : roosachtigen.

Pamphilius marginatus ei

Bladwesp - Pamphilius marginatus

Pamphilius marginatus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de spinselbladwespen (Pamphiliidae). Zeldzaam volgens Nauurpunt. Op de foto's is ook de eileg van deze bladwesp te zien ; deze eileg (één enkel ei) was aan de onderzijde van een blad van hazelnoot.

sluipwesplarven

Bladwesp - Periclista Pubescens

Periclista pubescens is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Larven leven op eik.

bladwesp

Bladwesp - Rhogogaster virides

Rhogogaster viridis is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Volwassenen bezoeken verschillende habitats op jacht naar kleine insecten op bloemen. De larven eten bladeren van een hele reeks planten.

Tenthredo amoena

Bladwesp - Tenthredo amoena

Een van de vele bladwespen.

bladwesp Tenthredo campestris

Bladwesp - Tenthredo campestris

Tenthredo campestris is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het lichaam van Tenthredo campestris is zwart-rood en de benen zijn gekleurd geel rood. Deze prachtige bladwesp wordt vaak gevonden op verschillende struiken en kruidachtige planten. Helaas is er weinig informatie over dit prachtige bladwesp.

bladwesplarve

Bladwesp - Tenthredo colon

Tenthredo colon is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De larven van de bladwesp Tenthredo colon wordt vaak gevonden in harig wilgenroosje (harig wilgenroosje) of andere kruidachtige planten. De larven hebben een donkere vlek aan de achterkant.

Tenthredo livida

Bladwesp - Tenthredo livida

Tenthredo livida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De vermoedelijke schijnrups teruggevonden op es (Fraxinus excelsior).

Bladwesp

Bladwesp - Tenthredo marginella thompsoni

Tenthredo marginella is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Waardplanten munt en citroenmelisse (foto's van bastaardrupsen genomen op watermunt).

bladwesp Tenthredo mesomela

Bladwesp - Tenthredo mesomela

Tenthredo mesomela is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De bladwesp heeft een lengte van 9.5-13mm en heeft een geel tot appelgroen lichaam met een zwarte rug en pootjes die over de lengte grotendeels geel met zwart gekleurd zijn. De volwassenen zijn te zien in weilanden, bermen en bossen, waar ze stuifmeel en nectar van schermbloemigen zoeken en soms kleine insecten eten. De larven voeden zich 's nachts en leven op boterbloem, duizendknoop en andere plantensoorten.

2014.08 Tenthredo omissa2.jpg

Bladwesp - Tenthredo omissa

Tenthredo omissa is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het imago zou te vinden zijn op soorten peterselie (foto's gemaakt op watermunt).

bladwesp

Bladwesp - Tenthredo specimen

Bladwesp niet verder te determineren.

bladwesplarve onbekend

Bladwesp onbekend

Bladwesp niet nader te determineren.

bladwesp onbekend

Bladwesp onbekend

Geen verdere determinatie

bladwesp

Bladwesp onbekend - nematinae specimen

Nematinae is een subfamilie van zaagwespen van de familie Tenthredinidae . Het bevat meer dan 1000 beschreven soorten. De leden van deze onderfamilie voeden zich met een breed scala van planten (meer dan 20 verschillende plantenfamilies zijn opgenomen als gastheer) en maken gebruik van een breed scala van eetgewoonten, zowel intern als extern, op hun waardplanten. Deze bladwesp is niet verder te determineren.

bronswesp monodontomerus spec

Bronswesp - Monodontomerus spec

Niet meer informatie bekend. Zou kunnen parasiteren op de wesp symmorphus erassicornis ; de foto is genomen onmiddellijk nadat die wesp een keverlarve in het insectenhotel had gesleept.

Pteromalidae bronswespje

Bronswesp - Pteromalidae

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje, hier op eieren van de witvlakvlinder. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.

bronswesp

Bronswesp onbekend

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto's wespjes op rododendron. Deze kunnen niet verder gedetermineerd worden.

bronswespje onbekend

Bronswesp onbekend

Verdere determinatie (nog?) niet mogelijk.

lvhb met wespje

Bronswespje - richting Torymidae familie of Chalcidoidea

Dit bronswespje viel een lieveheersbeestje aan.

bronswesp

Bronswespje op hazelaaruil - Eulophus ramicornis

Op de foto een parasitair wespje, oorspronkelijk op hazelaaruil als pop, later als imago.

geringelde smalboktor met Bronswespje Pteromalidae

Bronswespje Pteromalidae op boktor

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje op een boktor. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.

dennenbladwesplarve

Dennenbladwesplarve - Neodiprion mundus

Bladwesp, gefotografeerd op dennennaalden.

Elzenbladwesplarven

Elzenbladwesp – Craesus septentrionalis

De elzenbladwesp (Craesus septentrionalis) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De volwassen bladwespen zijn zwart en bruin met doorzichtige vleugels en de larven zijn geelgroen en lijken op rupsen . De larven voeden zich met de bladeren van verschillende soorten loofboom. Dit bladwesp legt haar eieren op een aantal verschillende gastheer bomen, waaronder els , es , berk , hazelaar , haagbeuk , esdoorn , populier , lijsterbes , wilde dienst boom , lijsterbes en wilg . De larven blijven in groepjes bij elkaar en voeden zich met bladeren. Worden ze gestoord, dan klampen ze zich karakteristiek vast aan het blad met de voorste drie paar poten en krullen hun lichamen naar boven in een "S" vorm.

gewone goudwesp

Gewone goudwesp - Chrysis ignita

De gewone goudwesp (Chrysis ignita) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Deze wesp is een soort van koekoekswesp . Deze wespen leggen hun eieren in de nesten van andere soorten en hun jongen leven van het voedsel en de larven van de gastheer.. Chrysis ignita parasiteren vooral metselbijen. Deze koekoekswesp kan niet steken. Hun leefgebieden overlappen met de gastheer wespen die ze parasiteren, en dus zijn ze te vinden in de buurt van muren, steengroeven, kale rotswanden en rond dood hout in het zonnige plaatsen.

Chrysis indigotea

Goudwesp - Chrysis indigotea

Koekoekswesp. Zeer zeldzaam. Eerste waarneming in België. Zat op het insectenhotel.