fotoalbum

Home » fotoalbum » Goudwespen, bronswespen en bladwespen
Berkenbladwesp - Craesus latipes

Berkenbladwesp - Craesus latipes

Craesus latipes is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Craesus latipes is een bladwesp waarvan de larven voeden zich met berk. De volwassen vlieg is iets meer dan een centimeter lang, heeft een zwart achterlijf met een rode streep in het centrum, en heeft achter schenen vergroot. Komt voor in de omgeving van berkenbomen. Vrouwtjes leggen eieren in sleuven in de aderen van de bladeren van de berk.

Abia aenea of lonicerae, bladwesp

Bladwesp - Abia aenea of A. lonicerae

Uit de familie knotssprietbladwespen (Cimbicidae). Abia lonicerae of Abia aenea lijken heel veel op elkaar en zijn vanaf een foto bijna niet uit elkaar te houden. Het onderscheid zit in de vorm van het 3de antennesegment en de punctuering van de zijkant van het borststuk. De larven van beide soorten leven in de kamperfoelie. Lengte 11, 12 mm.

bladwesp larve Arge dimidiata

Bladwesp - Arge dimidiata

Deze larve van de bladwesp Arge dimidiata werd aangetroffen op berk. Volgens Natuurpunt is deze soort zeer zeldzaam.

Arge ustulata

Bladwesp - Arge ustulata

Algemeen op vochtige plaatsen met struikgewas. Langzame vlieger. Voornamelijk zwarte kortsprietbladwesp met geel getinte vleugels en geel pterostigma. Grootte : 7-10 mm. De larven leven op berken, wilgen en meidoorn.

bladwesp Gilpinia frutetorum

Bladwesp - Gilpinia frutetorum

Gilpinia frutetorum is een vliesvleugelig insect uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae).

bladwesplarven op hazelaar Hemichroa crocea

Bladwesp - Hemichroa crocea

De volwassen Hemichroa crocea heeft een oranjerode thorax, een zwart achterlijf en doorschijnende vleugels. De larven lijken op rupsen en zijn, wanneer ze volgroeid zijn, ongeveer 20 mm lang. De eieren worden in spleten naast de hoofdnerf van de bladeren van de waardplant gelegd. Wanneer deze uitkomen, zijn de rupsen kuddedieren en voeden ze zich samen, na verloop van tijd eten ze het hele blad op, behalve de hoofdnerf en nerven, en gaan ze door naar het volgende blad. Deze larven dalen af naar de grond waar ze de winter doorbrengen in een dunwandige prepupal-cocon gemaakt van aan elkaar gecementeerd zand en gronddeeltjes. De larven van deze bladwesp voeden zich met verschillende soorten els, berk, hazelaar en wilg.

rups Monostegia abdominalis

Bladwesp - Monostegia abdominalis

De larven van de bladwesp Monostegia abdominalis leven vooral op verschillende soorten Wederik (Lysimachia), soms ook op Puntwederik in tuinen.

bladwesplarve Nematinus steini op els

Bladwesp - Nematinus steini

Deze bladwesp werd aangetroffen op Els. Volgens Natuurpunt is ze vrij algemeen, maar deze waarneming in mijn tuin is de eerste waarneming (met bijhorende foto's) op waarnemingen.be.

bladwesp Pamphilius hortorum

Bladwesp - Pamphilius hortorum

Familie van de spinselbladwespen. Larven leven in een omgeslagen bladrand. Waardplanten : roosachtigen.

 Pamphilius marginatus

Bladwesp - Pamphilius marginatus

Pamphilius marginatus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de spinselbladwespen (Pamphiliidae). Zeldzaam volgens Nauurpunt. Op de foto's is ook de eileg van deze bladwesp te zien ; deze eileg (één enkel ei) was aan de onderzijde van een blad van hazelnoot.

sluipwesplarven

Bladwesp - Periclista Pubescens

Periclista pubescens is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Larven leven op eik.

bladwesp

Bladwesp - Rhogogaster virides

Rhogogaster viridis is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Volwassenen bezoeken verschillende habitats op jacht naar kleine insecten op bloemen. De larven eten bladeren van een hele reeks planten.

Tenthredo amoena

Bladwesp - Tenthredo amoena

Een van de vele bladwespen.

bladwesp Tenthredo campestris

Bladwesp - Tenthredo campestris

Tenthredo campestris is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het lichaam van Tenthredo campestris is zwart-rood en de benen zijn gekleurd geel rood. Deze prachtige bladwesp wordt vaak gevonden op verschillende struiken en kruidachtige planten. Helaas is er weinig informatie over dit prachtige bladwesp.

bladwesplarve

Bladwesp - Tenthredo colon

Tenthredo colon is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De larven van de bladwesp Tenthredo colon wordt vaak gevonden in harig wilgenroosje (harig wilgenroosje) of andere kruidachtige planten. De larven hebben een donkere vlek aan de achterkant.

bladwesplarve

Bladwesp - Tenthredo livida

Tenthredo livida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De vermoedelijke schijnrups teruggevonden op es (Fraxinus excelsior).

Tenthredo marginella bastaardrups

Bladwesp - Tenthredo marginella thompsoni

Tenthredo marginella is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Waardplanten munt en citroenmelisse (foto's van bastaardrupsen genomen op watermunt).

bladwesp Tenthredo mesomela

Bladwesp - Tenthredo mesomela

Tenthredo mesomela is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De bladwesp heeft een lengte van 9.5-13mm en heeft een geel tot appelgroen lichaam met een zwarte rug en pootjes die over de lengte grotendeels geel met zwart gekleurd zijn. De volwassenen zijn te zien in weilanden, bermen en bossen, waar ze stuifmeel en nectar van schermbloemigen zoeken en soms kleine insecten eten. De larven voeden zich 's nachts en leven op boterbloem, duizendknoop en andere plantensoorten.

2014.08 Tenthredo omissa.jpg

Bladwesp - Tenthredo omissa

Tenthredo omissa is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Het imago zou te vinden zijn op soorten peterselie (foto's gemaakt op watermunt).

bladwesp

Bladwesp - Tenthredo specimen

Bladwesp niet verder te determineren.

bladwesp

Bladwesp onbekend

Bladwesp niet nader te determineren.

bladwesp onbekend

Bladwesp onbekend

Geen verdere determinatie

bladwesp

Bladwesp onbekend - nematinae specimen

Nematinae is een subfamilie van zaagwespen van de familie Tenthredinidae . Het bevat meer dan 1000 beschreven soorten. De leden van deze onderfamilie voeden zich met een breed scala van planten (meer dan 20 verschillende plantenfamilies zijn opgenomen als gastheer) en maken gebruik van een breed scala van eetgewoonten, zowel intern als extern, op hun waardplanten. Deze bladwesp is niet verder te determineren.

bronswesp monodontomerus spec

Bronswesp - Monodontomerus spec

Niet meer informatie bekend. Zou kunnen parasiteren op de wesp symmorphus erassicornis ; de foto is genomen onmiddellijk nadat die wesp een keverlarve in het insectenhotel had gesleept.

Pteromalidae bronswespje

Bronswesp - Pteromalidae

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje, hier op eieren van de witvlakvlinder. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.

bronswesp

Bronswesp onbekend

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto's wespjes op rododendron. Deze kunnen niet verder gedetermineerd worden.

bronswespje onbekend

Bronswesp onbekend

Verdere determinatie (nog?) niet mogelijk.

00 bronswespje

Bronswespje - richting Torymidae familie of Chalcidoidea

Dit bronswespje viel een lieveheersbeestje aan.

hazelaaruil poppen bronswesp

Bronswespje op hazelaaruil - Eulophus ramicornis

Op de foto een parasitair wespje, oorspronkelijk op hazelaaruil als pop, later als imago.

geringelde smalboktor met Bronswespje Pteromalidae

Bronswespje Pteromalidae op boktor

De pteromalidae zijn een grote familie van parasitaire wespen, de meerderheid zijn parasieten van andere insecten . Van verschillende lichaamsgrootte (1-48 mm). De levensduur van de soorten in deze families variëert sterk. Er zijn er die buiten hun prooi of binnen hun prooi opgroeien. Op de foto een parasitair wespje op een boktor. Dit wespje kan niet verder gedetermineerd worden.

dennenbladwesplarve

Dennenbladwesplarve - Neodiprion mundus

Bladwesp, gefotografeerd op dennennaalden.

Elzenbladwesplarven

Elzenbladwesp – Craesus septentrionalis

De elzenbladwesp (Craesus septentrionalis) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De volwassen bladwespen zijn zwart en bruin met doorzichtige vleugels en de larven zijn geelgroen en lijken op rupsen . De larven voeden zich met de bladeren van verschillende soorten loofboom. Dit bladwesp legt haar eieren op een aantal verschillende gastheer bomen, waaronder els , es , berk , hazelaar , haagbeuk , esdoorn , populier , lijsterbes , wilde dienst boom , lijsterbes en wilg . De larven blijven in groepjes bij elkaar en voeden zich met bladeren. Worden ze gestoord, dan klampen ze zich karakteristiek vast aan het blad met de voorste drie paar poten en krullen hun lichamen naar boven in een "S" vorm.

gewone goudwesp

Gewone goudwesp - Chrysis ignita

De gewone goudwesp (Chrysis ignita) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Deze wesp is een soort van koekoekswesp . Deze wespen leggen hun eieren in de nesten van andere soorten en hun jongen leven van het voedsel en de larven van de gastheer.. Chrysis ignita parasiteren vooral metselbijen. Deze koekoekswesp kan niet steken. Hun leefgebieden overlappen met de gastheer wespen die ze parasiteren, en dus zijn ze te vinden in de buurt van muren, steengroeven, kale rotswanden en rond dood hout in het zonnige plaatsen.

Chrysis indigotea

Goudwesp - Chrysis indigotea

Koekoekswesp. Zeer zeldzaam. Eerste waarneming in België. Zat op het insectenhotel.

Cleptes semiauratus

Goudwesp - Cleptes semiauratus

Cleptes semiauratus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). De soort is zeldzaam volgens Natuurpunt. De foto's zijn de eerste fotowaarnemingen op waarnemingen.be

2022.09 goudwesp mogelijk Pseudomalus violaceus site.jpg

Goudwesp - Pseudomalus violaceus

Klein wespje, § tot 7 mm, zeer blauw metallic kleur. Dit exemplaar afgevangen van het insectenhotel.

0

Goudwesp - Trichrysis cyanea

Trichrysis cyanea is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Circa 7-8 mm. Bezoekt verschillende schermbloemigen. Dit is de koekoekswesp van de Pottenbakkerswesp (Trypoxylon figulus) (zie foto's onder wespen).

goudwesp

Goudwesp onbekend B - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp

Goudwesp onbekend C - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp

Goudwesp onbekend E - Chrysis fulgida vermoed

Chrysis fulgida is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Lengte 7-12 mm. Gastheren zijn Eumeninae van het geslacht Symmorphus, in het bijzonder S. crassicornis. De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp

Goudwesp onbekend F - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp onbekend

Goudwesp onbekend H - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp

Goudwesp onbekend I - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwespje

Goudwesp Perilampus spec - familie Chrysididae

De goudwespen met name doen de naam eer aan en behoren tot de mooiste insecten wat betreft kleur. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade slaan. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Ze worden hierdoor ook wel koekoekswespen genoemd. In Nederland komen 13 geslachten goudwespen voor.

goudwesp

Goudwesp Pseudomalus violaceus - familie Chrysididae

Pseudomalus violaceus is een vliesvleugelig insect uit de familie van de goudwespen (Chrysididae). Een vrouwelijke Pseudomalus violaceus legt een ei op een bladluis in de hoop een vrouwelijke graafwesp de bladluis zal vangen en de bladluis mee naar haar nest neemt. Eenmaal in het nest, zal de Pseudomalus larve uitkomen, ze doodt de graafwesp, en consumeert de rest van de opgeslagen prooi in de cel.

goudwesp

Goudwespen onbekend

Nog te identificeren.....

kamperfoeliebladwesp

Kamperfoeliebladwesp - Abia fasciata

Middelgrote knopwesp. Komt voor bij bosranden op zandgronden. De larve ontwikkelt zich op kamperfoelie en enkele andere struiken.

kerserbladwesplarve

Kersenbladwesp - Caliroa cerasi

De kersenbladwesp (Caliroa cerasi) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De kersenbladwesp eet bladeren van kersen, peren en pruimenbomen, met achterlating van een skelet van aderen. De larven verstoppen zich in groen slijm, waardoor ze onsmakelijk zijn voor roofdieren. Als de larven volgroeid zijn, vallen ze van de boom op de grond en verpoppen ondergronds.

knollenbladwesp

Knollenbladwesp - Athalia rosae

Lengte 6-8 mm. Geelrode soort met zwart gevlekt borststuk, thorax beneden geel en zwarte vleugelrand. Is algemeen in tuinen, op akkerlanden en langs wegbermen. De larven zijn grijsbruin en komen voor op radijs, mosterd, koolzaad en andere kruisbloemigen.

knotssprietbladwesp

Knotssprietbladwesp - Trichiosoma sorbi

Trichiosoma sorbi is een vliesvleugelig insect uit de familie van de knotssprietbladwespen (Cimbicidae). Deze bladwesp is zeldzaam in België. De onderstaande foto's zijn foto's van de eerste twee waarnemingen van deze bladwesp op waarnemingen.be

lindebladwesplarven

Lindebladwesp - Caliroa annulipes

De lindebladwesp behoort tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera) en de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De zwarte bladwesp is 7 tot 8 mm lang. De larven zijn tot 10 mm lange en lijken op naaktslakken. De bastaardrupsen vreten 2 tot 3 weken aan de achterkant van de bladeren het bladmoes weg alvorens ze gaan verpoppen. De tot 15 mm lange bastaardrupsen hebben 20 paar poten. In de zomer is er veel parasitering van de bastaardrupsen en eieren door sluipwespen. De lindebladwesp komt niet alleen voor op de linde, maar ook op de eik, beuk, berk en wilgen alsook op bosbessen.

bladwesplarve

Monostegia abdominalis

Monostegia abdominalis is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). Deze bladwesp kan 8 mm lang worden en heeft een oranje kleur, met uitzondering van de kop en de bovenkant van het borststuk, die zwart van kleur zijn. Ook het 'zaagje' onderaan het achterlijf is zwart. De larve is groter (18 mm) en minder makkelijk te verwarren met andere soorten. De bovenkant is licht groen-blauw en de onderste helft is witter van kleur. Het hele lichaam is wit bestoven en de kop is geel, meestal met een donkere streep over het midden. De larve leeft op wederik (Lysimachia) soorten, soms op melkkruid en rood guichelheil.

dennenbladwesp

Rode dennenbladwesp - Neodiprion sertifer

De rode dennenbladwesp is een vliesvleugelige uit de familie van de dennenbladwespen (Diprionidae). Het diertje heeft een lengte van 6 tot 9 millimeter. Het borststuk van het mannetje is zwart, maar de naam verwijst naar het borststuk van het vrouwtje, dat oranjerood is. De bastaardrupsen zijn groengrijs met wittige lengtestrepen en een zwarte kop. Zij eten dennennaalden, en kunnen bij massaverschijning bomen geheel kaalvreten.

rozenbladwesp

Rozenbladwesp - Arge pagana

Arge pagana is een vliesvleugelig insect uit de familie van de Argidae. Het is bekend onder de naam "rozenbladwesp". Arge pagana kan een lengte van ongeveer 1 cm. Vleugels en aders op de vleugels zijn zwart, vaak met blauwe metallic glans. Pronotum en benen zijn ook zwart. Het meest opvallend kenmerk is een grote ronde gele buik. Het heeft een zwarte kop en borst en de benen zijn grotendeels zwart. Volwassenen voeden zich met nectar en stuifmeel van Tanacetum vulgare en Heracleum sphondylium. De eieren worden op rozen gelegd . Deze larven leven in kolonies en voeden zich met bladeren van rozen ( Rosa acicularis ).